فردین یزدانی، پژوهشگر حوزه مسکن، در گفتوگو با خبرنگار پایگاه خبری وزارت راه و شهرسازی، در خصوص ساماندهی بازار اجاره و پیشنهادات و راهکارهای کوتاهمدت، میانمدت و بلندمدت این بخش توضیحاتی ارائه کرد و گفت: ویژگی بازار اجاره بهگونهای است که هرگونه مداخله در آن به سرعت جواب نمیدهد. بنابراین، سیاست مسکن در ایران از نیمه دهه ۸۰ شمسی بر این اساس بوده که سیاستهایی اعمال شود تا بازار تولید و عرضه مسکن استیجاری در استطاعت را توسعه دهد.
این پژوهشگر با ابراز تأسف از اینکه هر ساله دولت و سیاستگذاران در فصل اجاره به موضوع ساماندهی بازار اجاره میپردازند، افزود: راهحلهایی که در این حوزه موثر هستند، عمدتا راهحلهای میانمدت و بلندمدت هستند. در این راستا، مداخلات باید بهصورت ساخت، تولید و عرضه مسکن در استطاعت و با مداخله دولت و نه اجرای مستقیم آن توسط دولت، باشد. همچنین، نهادهای رفاه اجتماعی و بخش خصوصی میتوانند در این فرآیند تأثیرگذار باشند.
یزدانی توضیح داد: در کوتاهمدت، تعیین قیمت توسط دولت کارایی لازم را ندارد و تأثیر چندانی نخواهد داشت. شاید در کوتاهمدت اگر دولت الزاماتی را در نظر بگیرد، یکی از کمکهای موثر، تأمین مسکن استیجاری برای گروههای کمدرآمد از طریق شورای عالی رفاه و پرداختهای یارانهای باشد.
وی تأکید کرد: مسکن اجتماعی در بلندمدت میتواند در ساماندهی بازار اجاره موثر باشد، در حالیکه در کوتاهمدت، پرداخت یارانه بهعنوان سیاستهای رفاهی برای گروههای کمدرآمد میتواند در قالب وامهای ودیعه و پرداختهای نقدی در نظر گرفته شود. همچنین برای اثربخشی راهکارهای کوتاهمدت، این پرداختها باید محدود به نقاط جغرافیایی خاصی باشد و نه برای همه کشور و همه گروههای درآمدی. به عبارت دیگر، این پرداختها باید شامل مناطق خاص و گروههای کمدرآمد شود.